Botox/Botoks
Botox uygulanan herkes birbirine benzemek zorunda değildir, bunun sebebi uygulayıcının estetik görüşten yada tecrübeden yoksun olması ve uygulama yapılacak noktaları bilmemesindendir. Lütfen aşağıda yazdıklarımı dikkatlice okuyunuz ve kararınızı detaylı bir araştırma yaptıktan sonra veriniz.
Botox nedir?
Botox Clostridium botulinum adlı bir bakterinin ürettiği proteinlerden biri olan Botulinum tip A toksinidir. Yani yılan zehiri değildir.
Botox ne amaçla kullanılabilir?
1980'lerde Kanadalı bir göz doktoru tarafından şaşılık ameliyatlarında kullanılan botoksun göz kenarındaki (kaz ayaklarındaki) çizgileri düzelttiği fark edildi.
Bu etki, mimik kaslarına uygulanarak kozmetikte gençleşme yöntemi olarak kullanıma sunuldu. Bundan sonra botoks, bir çığ gibi büyüyerek pek çok kozmetik alanda kullanılmaya başlandı. Tıbbi olarak ise 40 yıl önce kullanılmaya başlanan botoks, felçli doğan çocuklarda kas spazmı için ömür boyu uygulanıyor, üreter spazmları için ürolojide, ses telleri spazmları içinse kulak-burun-boğazda, ayrıca migren tedavisinde kullanılan botoks, kozmetikte estetik amaçlı kullanımının yanında el-ayak-koltuk altının aşırı terlemelerine karşı kullanılıyor.
Ancak bizim konumuz, botoksun estetik amaçlı kullanımı. Alın, göz çevresindeki çizgiler derken botoks aşağılara doğru kaydı ve yanak sarkmalarını toparlamaya başladı. Botoks, boyna ve dekolteye de uygulanabiliyor. Özellikle 30 yaşından sonra kadınlar, göğüsleri arasında, yatakta yan yatmalarından dolayı oluşan yatak çizgisinden çok yakınıyor. Çünkü sıkışan göğüsler arasında oluşan çatal şeklindeki çizgiler dekoltenin görüntüsünü bozuyor. Botoks sayesinde bu çizgilerden kurtulabiliyorlar. Aynı şekilde boyunda oluşan çizgilere karşı da botoks etkili. Ayrıca dudak kenarlarını yukarı kaldırmak için yararlanılır.
Bazı hallerde dudak üstünde oluşan dikey çizgileri giderebilir. Yine bazı durumlarda dudak kenarlarından çeneye doğru inen çizgilere uygulanır. Çenede oluşan çukurlukları gidermek veya şekilsizleşen çene biçimini düzeltmekte kullanılır. Gülme çizgileri denilen, burun kenarından dudağa uzanan çizgilerde, dudakları ve yanakları dolgunlaştırmada ve elmacık kemiklerini belirginleştirmede botox yardımcı olamaz. Ufalan, aşağı sarkan dudakları güzelleştiremez, çöken avurtları dolgunlaştıramaz. Bu konularda, en becerikli kozmetik dolgu dur. Mimik kaslarımızın yıllar boyunca çalışması nedeniyle üzerini örten deri kıvrımları belirgin hale getirir ve böylece yüzümüzde çizgiler ortaya çıkar. Bu çizgiler en sık alın, kaşlar arası, göz kenarları ve ağız çevresinde görülür. Mimik kaslarına botox uygulanarak bu kasların hareketleri zayıflaması sağlanır böylece kas hareketlerindeki azalma ile birlikte derinin kırışıklıkları azaltılmış olur. Bu şekilde yaşlı ve kırışık olarak görünen yüz ifadesinde de belirgin bir düzelme olur.
Botoksu, gülerken de güzel bir ifadeleri olsun diye, özellikle burun kanatları geniş kişilerde, burun altı deliklerindeki kaslara yapıyoruz. Ayrıca burun ucuna da yapıyoruz; bu, burnun hafifçe kalkmasını sağlıyor. Hafif kemerli burnu olan kişilerdeyse, iki kaş arasındaki bölgeye dolgu maddesi yerleştirilip burun ucuna botoks uygulanarak ameliyatsız burnu düzeltmeye sağlıyoruz.Tabii ki burada ileri derecede bir düzeltmeden bahsetmiyoruz. Botoxla hafif vakalara müdahale eder, ileri derecedeki vakalara operasyon öneririz. Çok hafif deformasyonu olan kişilere önerdiğimiz bir yöntem bu.
Botoxu ayrıca burun kenarlarında bulunan tavşan çizgileri dediğimiz çizgilerin tedavisinde ve bazı kişilerde gülünce ortaya çıkan üst dudağın görülmesi durumunun tedavisinde de başarılı bir şekilde kullanmaktayız.
Her Botoks yaptıran şeytan kaşlı mı olur?
Hayır. Kötü yapılan Botox şeytan kaşlı yapar. Yapanların suçu yoktu aslında, ürün kullanımı doğru öğretilmedi. Bu uygulama, Botoks imajını da bozdu. Benim yaptığım uygulamada alındaki çizgiler azalıyor, havaya kalkık kaşı değil, yana çekik kaşı daha estetik buluyorum.
Botoksun etkisi geçince daha kötü oluyormu?
Alakası yok. İnsan güzele çabuk alışıp eski halini unutuyor. Mesela, alına yapılan botoksda, 4-6 ay boyunca, alnın yaşlanması durur.
Botox yaptırdım, hala çizgilerim var?
Botox deriye dolaylı etki eder, direk etkisi yoktur. Botox kaslara etkilidir. Yıllar içinde oluşan derideki çizgi, Botoksla hemen bir haftada geçmez, azalır, birkaç seans yaptıkça da zaman içinde kaybolur.
Beton yüz, mimiksiz yüz yapay duruyor?
Hiç çizgi kalmasın diye, botoksu abartıp mimik kaslarını çalışmaz hale getirirseniz, yüzünüz robota döner. Doğal Botox uygulaması, duygularınızı doğru şekilde gösterecek mimiklere, izin vermelidir. Bu, kişiye özgü noktalar ve dozla mümkün.
Doğru doz ve doğru noktalara yapılan botoksla, ön yargılarınız ortadan kalkacaktır. Güzel yapılırsa botoxun yapıldığı anlaşılmıyor, sadece ''sizi iyi gördüm sende bir güzellik var'' diye güzel tepkiler alırsınız. Botoksu, salt çizgi silme aracı olarak görmeyin. Botoksu, taze bir görünümü devam ettirmek için yapıyoruz.
Botoksla terleme tedavisi
Botox ayrıca koltuk altı, el ve ayaklarında aşırı terleme şikayeti olan hastalarda terleme tedavisi amacıyla başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Aşırı terleme şikayeti olan hastalarımız tek bir uygulama sonrası yaklaşık 7-8 ay aşırı terlemeden kurtulmaktadır. Botoxla terleme tedavisi son derece güvenli ve yan etkisiz bir işlem olup hastanın yaşamına son derece konfor katan bir uygulamadır.
Uygulama nasıl yapılmaktadır?
Botox uygulamasndan önce ciltte dezenfeksiyon yapılır. Ardından çok ince uçlu özel iğneler ile birkaç noktadan kas içine botox enjekte edilir. Uygulama esnasında hastayı rahatsız eden bir ağrı şikayeti oluşmaz. Tüm uygulama 10 dakika sürer. Etkisi uygulamadan 3-7 gün sonra başlar.
Botoxun herhangi bir yan etkisi veya zararı varmıdır?
Botox’un sağlık üzerine ciddi bir zararı yoktur. Tecrübeli hekimlerce uygulandığında herhangi bir yan etkiye rastlanmaz. Yine de uygulama sonrası geçici bir şişlik, morarma olabilir. Yalnız işlem yaptırırken orijinal botox kullanıldığından emin olunuz.
Mezobotox
Merkezimizde botoxun bir çeşidi olan mesobotox (mezobotoks) da uygulanmaktadır.