Kırışıklık Tedavisi
Kırışıklık Nasıl Oluşur?
Yaşla birlikte cildimizde nem azalması ve kollajen liflerdeki bozulmalar nedeniyle küçük kırışıklıklar oluşmaya başlar. İşte bu kırışıklıklar zamanla mimik çizgilerinin derinleşmesi şeklinde derin kırışıklıklara dönüşür.
Güneş ışınları, kollajen yıkımına yol açan enzimlerin aktivasyonunu arttırır. Bu nedenle uzun süreli güneş teması olan kişilerde kollajen daha hızlı yıkıma uğrar, ciltte incelme ve kırışıklık oluşur. Güneş ışınları kahverengi lekeleri ve damarsal genişlemeleri de (telenjektazileri) arttırır. Göz çevresi hareketlerine bağlı olarak, diğer bölgelere göre zaten daha ince olan göz çevresi derisinde şekil bozukluğu ve kırışıklık gelişir.
Bir insanın biyolojik yaşı arttıkça kollajen ve elastin yapım hızı azalır, yıkımı artar. Menapoz döneminde ise östrojen hormonundaki azalmaya ikincil olarak bağ dokusu yapımı ve derinin elastikiyeti azalır, kırışıklık artar. Hormonal hastalıklar ve aşırı kilo alımı ve verimi de deri altındaki bağ dokusunun yapısını bozar.
Kırışıklık Oluşması Nasıl Önlenebilir?
Öncelikle kırışıklık oluşturabilecek nedenler belirlenmeli ve buna yönelik önlemler alınmalıdır.
Gece uygulanan nemlendirici kremlerin kırışıklık ve leke tedavisi açısından önemi son derece büyüktür. Bu kremler, hafif soyucu özellikleri nedeniyle derinin yeniden yapımını ve kollajen oluşumunu hızlandırırlar.
Gündüz, güneşten koruyucu özellikteki nemlendiriciler kullanılabilir.
Masaj uygulamaları da faydalı olabilmektedir.
Bol bol su içilmesi önerilir.
Sigara içilmemelidir.
Işık duyarlılığı olan bireylerin ışığa karşı hassasiyeti arttıran maddelerden sakınmaları ve güneş gözlüğü kullanmaları önerilir.
Kırışıklık Tedavisi
Kırışıklık tedavisinde Kimyasal Peeling, Botox, Dolgu enjeksiyonları ve Fototerapi (IPL Lazer) gibi yöntemler kullanılır. Sizin için hangi yöntemin uygun olduğuna ayrıntılı muayene sonucu doktorunuzla beraber karar vermelisiniz.
Derinin Soyulması (Kimyasal Peeling):
Kırışıklık tedavisinde öncelikli olarak, deriyi hafif olarak soyan A vitaminli (retinoik asitli) kremler, salisilik asitli kremler, meyva asiti içeren kremler [alfa hidroksi asitli (AHA)] tercih edilmektedir.
Glikolik asit, laktik asit gibi meyva asitleri ve salisilik asit ancak uygun özellikteki deriye uygulanabilir. Deride, üst tabakaların soyulmasıyla, kendini yenileme faaliyeti başlar. Bu faaliyet sayesinde yüzeysel kırışıklıklar, eski sivilce izleri, gözenekler, lekelenmeler düzelir. Düşük konsantrasyondaki asitlerin uzun süreli uygulanması ve bu işlemin tekrarlanması deri altı bağ dokusunda kollajen artışına ve kalıcı sonuçlar elde edilmesine neden olur.
Elektrik Akımı:
Kişinin hissetmediği, değişik frekans ve akım şiddetindeki doğru ya da galvanik akım özel uygulayıcılarla, belirli sürelerde ve tekrarlayan seanslarda uygulanır. Bu işlem sonucunda deri altındaki küçük kas lifleri aktif hale gelmekte ve derinin gerginliği artmaktadır. Özellikle göz ve boyun çevresi kırışıklıklarında oldukça etkili sonuçlar veren bu uygulama mutlaka bir hekim denetiminde yapılmalıdır.
Masaj ve Fitoterapi:
Bazı sarmaşık bitkilerinin ekstrelerinden hazırlanan krem ve ampuller masajla, seanslar halinde cilde uygulanır. Bu yöntemin özellikle elektrik akımıyla birlikte uygulanması sonucunda oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Kalıcı Kırışıklık Tedavisi-Antiaging / IPL Lazerle Cilt gençleştirme
Deri yaşlanmasında, deride lekelenmeler, genişleyerek bariz hale gelen kılcal damarlar, ince çizgiler ve kırışıklıklar meydana gelir. Fototerapi ile bu değişikliklerin kısa sürede estetik olarak kabul edilebilir ölçülere getirilmesi veya tamamen giderilmesi mümkün olabilmektedir.
Dolgu (Kollajen ve Hyaluronik Asit):
Kollajen ve hyaluronik asit kırışıklık bölgesine, cilt altına enjeksiyon yöntemiyle uygulanan bağ dokusu maddeleridir. Ağız ve dudak bölgesi, alın ve göz çevresi kırışıklıklarında 20 yılı aşkın süredir yaygın olarak kullanılmaktadır.
Botox ve dolgu birlikte uygulandığında oldukça uzun süreli etki elde edilir. Her iki yöntem de kolay ve hızlı bir şekilde uygulanmakta olup gerektiğinde enjeksiyonlar tekrarlanabilmektedir.